Voetballen doe je bij Warnsveldse Boys!

Week van de scheidsrechter

De week van 5 tot en met 13 oktober is de week van de scheidsrechter en het is een goede zaak dat hieraan landelijk maar ook lokaal aandacht wordt geschonken.

Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers maar zeer zeker niet zonder scheidsrechters want als die er niet zijn is het gemis direct te merken want dan kan er niet gevoetbald worden en dat is wel een belangrijke activiteit voor een voetbalvereniging.

Wat maakt een scheidsrechter nu zo bijzonder ten opzichte van alle andere vrijwilligers ? Het is soms niet de meest dankbare taak om uit te voeren want je doet het in de ogen van sommigen toch nooit goed en je krijgt nog wel eens wat naar je hoofd geslingerd. Daarmee niet gezegd hebbende dat andere vrijwilligers nooit wat te horen krijgen maar dat is toch anders en minder dan bij een scheidsrechter.

Bij veel verenigingen is voldoende scheidsrechters en aanwas van nieuwe scheidsrechters echt nodig om alle wedstrijden in goede banen te leiden. Bewondering voor de tomeloze inzet van de scheidsrechters die al jaren achtereen hun wedstrijden fluiten in het belang van de Boys.

Ik heb zaterdag 5 oktober jl. met veel plezier gekeken naar een paar wedstrijden waarbij jonge mannen (rond de 16) in een mooi en verzorgd tenue aan het fluiten waren. Mooi om te zien dat ook jonge mensen passie hebben voor het arbitragevak en zich ontpoppen tot spelleiders want dat zou centraal moeten staan. Zij doen dit voor de club en dat is zo mooi dat we daar best even bij stil mogen staan en supertrots op mogen zijn !

Hoe moeilijk maken we het soms de scheidsrechter en realiseren we wel wat alle kritiek, geschreeuw etc. voor een effect kan hebben op de scheidsrechter ? De scheidsrechters doen hun stinkende best om een goede pot te fluiten maar kunnen daarbij er ook wel eens naast zitten of hun dag niet hebben. Laten we met zijn allen stoppen met kritiek (even slikken voor je wat roept kan heilzaam werken) en vooral positief zijn naar onze scheidsrechters want dat verdienen ze absoluut. En het heeft ook een andere uitwerking als wij met zijn allen als speler, coach, leider, toeschouwer etc. ons gedrag in positieve zin veranderen; het negatieve gedrag heeft effect op de wedstrijd en de scheidsrechter en veelal word je hier niet beter van.

Hulde dus aan alle scheidsrechters in ons land maar, hoe kan het ook anders, in het bijzonder het scheidsrechterskorps van de Warnsveldse Boys. Laten we er trots op zijn en, niet alleen in de week van de scheidsrechter, vooral waardering laten zien voor deze vrijwilligers. Middels een kleine attentie voor de scheidsrechter hopen we de waardering vanuit de vereniging te onderstrepen. 

Hartelijke groet, 

Bas de Bruijn

Voorzitter Warnsveldse Boys