Voetballen doe je bij Warnsveldse Boys!

WARNSVELD – De één heeft het als scheidsrechter nationaal én internationaal gemaakt, de ander hoopt komend seizoen te debuteren in de Eredivisie. Dennis Higler (36) en Martijn Vos (27) werkten woensdagavond eendrachtig samen tijdens een boeiende presentatie in het clubhuis van v.v. Warnsveldse Boys. Hiervoor waren Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken en verschillende Zutphense voetbalclubs uitgenodigd.

Door Rudi Hofman

“De handsbal is de vreselijkste spelregel die bestaat. Het is vaak zo ontzettend lastig te bepalen of een speler in de zestien nou wel of niet opzettelijk hands heeft gemaakt’’, gaf Higler de zaal tegen het einde van het scheidsrechtersevent mee. De topscheidsrechter had in de uren ervoor, net als zijn talentvolle collega Martijn Vos, bewezen méér te kunnen dan alleen op een fluitje blazen en kaarten uit te delen.

Voordat de hoofdgasten hun verhaal konden doen, grepen eerst Eddy Veltkamp en daarna Jan Hulst de microfoon. Veltkamp is een van de scheidsrechterscoördinatoren van v.v. Warnsveldse Boys, die sinds kort elke zaterdag op Sportpark ’t Braamveld rondlopen. Met name om jonge scheidsrechters waar nodig te helpen en bij te staan, maar ook om corrigerend op te treden als er langs de lijn dingen gebeuren die niet horen – zoals ouders die vreselijk tekeergaan.

De coördinatoren dragen herkenbare tenues en de vereniging hoopt dat zij eraan kunnen bijdragen dat meer (ook jonge) leden ervoor kiezen een scheidsrechterscursus te gaan volgen. Want, zo maakte Veltkamp duidelijk, het tekort aan scheidsrechters is landelijk een probleem. “Met AZC en andere clubs gaan we bekijken of we met elkaar tips kunnen uitwisselen.”

Spreekkoren
Bestuurslid Jan Hulst vertelde vervolgens over zijn werkzaamheden als Auditor Veiligheid bij de KNVB. De aanwezigen leerden bijvoorbeeld, dat op het afsteken van één rookfakkel in een stadion een boete van 1.000 euro staat en voor een kwetsend spreekkoor eentje van 3.000 euro.

Daarna was het de beurt aan Dennis Higler en de in Zutphen geboren en in Warnsveld getogen Martijn Vos. Vos maakte ooit als aanvoerder van de A1 bij ‘De Boys’ bekend dat hij voor de KNVB ging fluiten. Eerst in het amateurvoetbal. Via de Talentenklas promoveerde hij in 2020 naar de Masterclass van het betaald voetbal. Op 3 november dat jaar debuteerde hij in de Keuken Kampioen Divisie tijdens FC Dordrecht-Jong FC Utrecht.

Corona
Vos’ debuut in het profvoetbal was midden in de coronacrisis voor lege tribunes. “Dat was rustig, saai en er zat weinig beleving in. We zijn blij dat de stadions weer vol zitten.” Higler vertelde blij te zijn dat zijn neus het nog doet na de enorme hoeveelheid coronatesten die hij heeft moeten ondergaan: “Ik ben bij 240 à 250 keer gestopt met tellen.”

Zeker in wedstrijden waarbij grote belangen op het spel staan, moet een scheidsrechter stevig in de schoenen staan. Mentaal weerbaar zijn. Vos vertelde smakelijk over die keer dat voetbalanalist Kees Kwakman hem op televisie finaal had afgemaakt na een eerste helft waarin hij fout op fout stapelde. “Kwetsbaarheid is kracht. Als je na afloop met hulp van je coach goed je fouten analyseert, dan word je daar een betere scheidsrechter van”, zei Vos hierover.

Johan Derksen
Dennis Higler heeft in zijn lange loopbaan flink wat kritiek te verduren gehad. “Johan Derksen zei eerst dat ik er helemaal niets van kon en nu is hij zo’n beetje de voorzitter van mijn fanclub. Ach, dat is voetbalcabaret.”

Volgens de geboren Amersfoorter doet iedere scheidsrechter er goed aan niet altijd strikt de spelregels te hanteren: “Soms is het beter om helemaal niet in te grijpen. Het is vooral een kwestie van een situatie goed aanvoelen.” Eerder op de avond had hij gezegd: “Mijn beste resultaat is als niemand achteraf nog weet wie de scheidsrechter was.”

Aan de hand van een weekschema liet Vos zien, dat hij – en zijn collega’s – hard aan zijn fysieke conditie moet werken. Daar komt ook gezond eten en drinken bij kijken. Jaarlijks ondergaat Vos fitheidstesten en moet hij zien te slagen voor een spelregeltest.

 “Ik kan er nog niet van leven, vandaar ik er een baan naast heb. Mijn maatschappelijke carrière vind ik ook belangrijk. Bovendien kan het zijn dat de KNVB het toch meer in een andere jongen ziet zitten”, zei Vos. Mede dankzij zijn internationale wedstrijden houdt Higler naar eigen zeggen een prima inkomen over aan het fluiten. Toch werkt ook hij er twee dagen naast: “Voor de afwisseling en als scheidsrechter houd ik het ook niet tot mijn 63ste of 65ste vol.”

Samenwerking
De aanwezigen werden door de twee scheidsrechters op talrijke ‘clips’ getrakteerd; beeldfragmenten uit duels die aantoonden hoe lastig het in de praktijk vaak is om bepaalde situaties juist te beoordelen. Een goede samenwerking met grensrechters en de VAR is hierbij van groot belang. Dat de volgepakte kantine niet één keer unaniem oordeelde over een getoonde spelsituatie, was veelzeggend. 

In plaats van kritische vragen van verslaggevers te moeten beantwoorden, kregen Dennis Higler en Martijn Vos ditmaal een luid en welverdiend applaus als waardering voor hun zeer vermakelijke én leerzame optreden.

Bron: Contact Zutphen