Voetballen doe je bij Warnsveldse Boys!

Vraag van Prince Heiliger:

Het Coronavirus heeft veel ellende gebracht, maar waarschijnlijk ook wel iets moois. Welke mooie dingen gaan wij structureel overhouden aan deze periode bij de Boys? 

Ik zal deze vraag meenemen in onderstaande terug- en vooruitblik.

Terugblik

Medio maart is door de opkomst van de Corona-pandemie abrupt een einde gekomen aan het voetbalseizoen. Dat betekende geen voetbal meer op de velden, geen bezoekje aan de kantine en veel beperkende maatregelen die werden ingevoerd. 

Een periode brak aan waarbij alles wat we normaal vinden niet meer normaal was. Ook zakelijk gezien brak er een periode aan van heel veel thuiswerken, digitaal vergaderen en aanpassingen doorvoeren in processen om deze in lijn te brengen met de RIVM richtlijnen. 

Mooi was om te zien dat mensen heel creatief zijn in het vinden van creatieve oplossingen maar ook in staat zijn zich aan te passen in de intelligente lockdown periode. Op het werk waren circa 60 mensen thuis aan het werk en circa 10 op kantoor. Dit is meer dan prima verlopen en alle processen bleven gewoon doorlopen ondanks dat we pas sinds 1 januari jl. waren gefuseerd. Thuiswerken zal steeds meer normaal worden evenals waar mogelijk digitaal vergaderen. 

Persoonlijk heb ik het persoonlijke contact heel erg gemist. Normaal gesproken zeker 2 avonden bij de club en veelal ook het hele weekend. Geen voetbal, geen gesprekjes, geen gezelligheid maar ook in beginsel geen contact (behalve via digitale communicatie) met kinderen en kleinkinderen.

Dat het Corona-virus voor een beperkt aantal mensen veel impact heeft gehad heb ik van nabij mee mogen maken. De man van een van de medewerkers op mijn afdeling had Corona en heeft 45 dagen op IC gelegen en veel ups en downs meegemaakt. Dagelijks kreeg ik een update van de stand van zaken en wekelijks hadden we telefonisch contact. Inmiddels is hij aan het revalideren en weer aan het bouwen aan herstel. Heftig om mee te maken en onderstreept nogmaals het “waarom” van alle maatregelen die in de afgelopen periode zijn genomen.  

In de afgelopen periode als bestuur druk bezig geweest met het beperken van de financiële schade die m.n. is ontstaan door het ontbreken van kantineomzet. Gelukkig is het, door gebruik te maken van de nodige mogelijkheden voor vergoedingen/subsidie, gelukt om de schade te beperken.

Daarnaast de afgelopen weken als bestuur (met ondersteuning van o.a. Jeroen Snijder en Ronald Schippers) bezig geweest met protocollen en trainingsschema’s om langzaam maar zeker weer uit de “lockdown” te komen. Uiteraard heeft al het overleg ook hier digitaal plaatsgevonden.

Mooi verder om te zien welke initiatieven er zijn geweest om hard onder de riem voor de zorg, en andere beroepsgroepen, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het kunnen functioneren in een aangepaste samenleving. Daarnaast de nodige acties waaronder de dagelijkse rubriek “in c.q. uit de lockdown” die betrokkenheid van leden heeft laten zien en voor het nodige leesvoer hebben gezorgd en daarmee binding met de vereniging.

Fantastisch om te constateren dat het verenigingsleven bruist en maar aangeeft hoe belangrijk dit voor mensen is. Niet bij de pakken neer gaan zitten maar schouders eronder en weer door ondanks alle richtlijnen en beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. 

Vooruitblik

Wat gaan we overhouden aan de vervelende periode die we doormaken ten gevolge van de Corona-pandemie ?

Ik hoop we ons meer bewust zijn van de betrekkelijkheid van allerlei aspecten in ons “normale leven”. Dat we koesteren hoe belangrijk familie, vrienden en Boys voor ons zijn.

Misschien wat minder vaak het vliegtuig en auto nemen ? Wat in ieder geval de “winst” van deze periode is dat het goed is voor het milieu en de lucht wereldwijd nog nooit zo schoon is geweest.

We komen langzaam uit de intelligente lockdown en de jeugd mag zonder beperkingen trainen maar voor senioren blijft de 1,5 meter afstand in het veld nog steeds gelden. Welke kant het op gaat weet ik niet maar een wetenschappelijk onderzoek heeft onlangs aangetoond dat de kans op besmetting in de buitenlucht heel erg klein is. Vandaag kwam er een rapport van de KNVB uit, op basis van analyse van data van veel wedstrijden, dat er sprake is van “weinig coronagevaar bij voetbal”.

Als we ons netjes aan de regels houden dan zou de kantine 1 juli weer open kunnen en dat zou heel mooi zijn maar natuurlijk wel benieuwd naar de randvoorwaarden die gesteld zullen worden.

Ik hoop dat we vanaf het nieuwe seizoen weer gewoon kunnen voetballen uiteraard met publiek. Of dat haalbaar zal zijn gaan we zien.

Ik ben en blijf heel erg trots op de Warnsveldse Boys en heel veel mooie mensen die daar een onderdeel van zijn. 

Ik wil Suzanne Halfmouw bedanken voor 45 edities “lockdown”. En natuurlijk iedereen bedankt voor jullie mooie bijdragen in de afgelopen weken.

Tot slot: hopelijk tot snel op ’t Braamveld of anders alvast een fijne zomervakantie gewenst!

Houd vol en blijf gezond!

Hartelijke en sportieve groet,

Bas de Bruijn

Voorzitter