Technische Commissie

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla van woensdag 15 februari jl. wil ik namens het bestuur reageren.

Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dinsdag 20 december jl. het rapport ‘Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat' gepubliceerd.Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten.

Ik begrijp heel goed dat het voor veel mensen moeilijk is om een mening te vormen “wat nu waar is en wat niet”. In de uitzending van Zembla was wederom sprake van zeer eenzijdige journalistiek en het onnodig onrust zaaien.

Wij blijven vinden, evenals de Gemeente Zutphen en de regionale GGD, dat het rapport van RIVM helder in zijn conclusie is geweest en ook het RIVM neemt afstand van het onderzoek van de UVA dat in de Zembla-uitzending aan de orde is geweest. Zoals het met veel onderzoeken gaat zijn er altijd specialisten die een andere mening zijn toegedaan en dat is jammer maar niet te voorkomen.

Er is vandaag (vrijdag 17 februari) met de Gemeente contact geweest over de uitzending van Zembla. De Gemeente heeft hierover inhoudelijk contact gehad met de GGD. Hierna is een officiële verklaring ontvangen van de GGD die in deze nieuwsbrief integraal is opgenomen.We blijven dus de lijn volgen dat er zonder risico voor de gezondheid gesport kan worden op de kunstgrasvelden.

Brief GGD

GGD advies blijft dat sport op velden met rubbergranulaat veilig en verantwoord is. Sporten op velden met rubbergranulaat, is veilig. GGD GHOR Nederland en de GGD’en geven aan dat er naar aanleiding van de uitzending van Zembla van 15 februari over rubbergranulaat geen aanleiding is om het eerder gegeven gezondheidsadvies bij te stellen.

De GGD'en vinden het jammer dat er nu mogelijk weer maatschappelijke onrust ontstaat door een academische discussie, die allerlei verschillende inzichten oplevert. Zo is het getoonde onderzoek van de VU Amsterdam dat in de uitzending belicht wordt, nog niet ver genoeg gevorderd om er nu een definitieve uitspraak over te doen.
Kern voor de GGD is en blijft het onderzoek van het RIVM en de conclusie dat sporten op kunstgrasvelden ongeacht de samenstelling gezond is. Ook ziet de GGD als taak om burgers en bestuur te informeren over gezondheidsrisco’s. Die zijn en blijven in dit geval zo klein dat er veilig en verantwoord gesport kan worden op deze kunstgrasvelden.

Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben. Mocht er behoefte zijn om over deze nieuwsbrief verder te praten, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Namens het bestuur
Bas de Bruijn
Voorzitter Warnsveldse Boys
voorzitter@warnsveldseboys.nl
06-10983350

Categorie

Gerelateerde berichten

Webmaster

Wisselachtige competitie start jo13-1

Na de 3 bekerwestrijden eenvoudig te hebben gewonnen begint op 21 september de competitie thuis tegen FC RDC. Twee keer komen de boys terug van een achterstand maar helaas wint RDC met 2-7 een geflatteerde uitslag, maar de boys weten wat hun te doen staat.

Webmaster

Geef je snel op voor het Sint feest!

Geef je snel op voor het Sinterklaas feest bij de warnsveldseboys. Download het formulier, vul het in en lever het in bij de bar, aan je leider of mail het naar activiteiten@warnsveldseboys.nl Hoeveel aanmeldingen er komen maakt niet uit, het gaat door!!!! Om het formu...